ARKISTOON

Urheilijat käyttävät aiempaa vähemmän lisäravinteita

Urheilijoiden lisäravinteiden käyttö vähentynyt, todetaan lääketieteen lisensiaatin Anni Aavikon väitöstutkimuksessa.

Turun yliopistossa tohtoriksi väitelleen Aavikon tutkimuksen mukaan suomalaiset huippu-urheilijat käyttävät aiempaa vähemmän lisäravinteita, myös hyödyllisiä lisäravinteita. Sen vuoksi joidenkin välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden saanti saattaakin olla riittämätöntä. Aavikko nostaa esimerkkinä D-vitamiinin liian vähäisen saannin.

Lisäravinteiden käyttöä suomalaisessa urheilussa ei ole aikaisemmin tutkittu. Väitöstutkimuksen mukaan suomalaiset huippu-urheilijat saavat vain vähän ravitsemusneuvontaa, vaikka jopa 80 prosenttia urheilijoista käyttää lisäravinteita.

Aavikon mukaan lisäravinteiden käyttöön liittyy riskejä, sillä ne saattavat sisältää huippu-urheilussa dopingaineiksi luokiteltavia ainesosia. Tietoa ainesosista on vaikea saada, sillä ravintolisien, vitamiinien ja mineraalien koostumusta ja puhtautta ei valvo kukaan.

Aavikon joulukuun puolivälissä hyväksytty väitös käsitteli myös astmalääkkeiden käyttöä ja vertaili paralympiaurheilijoiden ja olympiaurheilijoiden lääkkeiden käyttö.


Anni Aavikon väitöskirja ja tiedote väitöksestä

Ravitsemus ja ravintolisät Terve Urheilija -sivustolla


Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018