ARKISTOON

Tuore tutkimus: Rasitusvammat usean nuoren palloilijan riesana

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että äkillisten vammojen esiintyvyys on suuri palloilulajeissa. Juuri julkaistussa Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin ”Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys” -tutkimusprojektin osatyössä havaittiin, että rasitusvammat ovat luultua yleisempi ongelma nuorilla koripallon ja salibandyn pelaajilla. 

Tutkimukseen osallistui yhteensä 401 nuorta (12–22-vuotiaita) urheilijaa Tampereen seudun koripallo- ja salibandyseuroista. Tutkimuksen aloittaessaan urheilijoita pyydettiin raportoimaan aikaisemmat urheiluvammat tutkimusta edeltäneen 12 kuukauden ajalta. Pelaajat raportoivat yhteensä 190 rasitusvammaa, jotka aiheuttivat vähintään yhden päivän poissaolon täysipainoisesta harjoittelusta. Lisäksi pelaajat raportoivat 150 rasitusperäistä vaivaa, jotka eivät aiheuttaneet poissaoloa harjoittelusta. 

Koripalloilijoista (yhteensä 207 pelaajaa) 39 % oli kokenut vähintään yhden rasitusvamman edellisen 12 kuukauden aikana. Vammoista 45 % tapahtui tytöille ja 55 % pojille. Suurin osa (45 %) koripalloilijoiden rasitusvammoista kohdistui polveen. Rasitusvamma esti täysipainoista harjoittelua keskimäärin 26 päivän ajan. 

Salibandyssä (yhteensä 194 pelaajaa) rasitusvammoja raportoi 37 % pelaajista. Rasitusvammat olivat yleisempiä pojilla kuin tytöillä (70 % vammoista tapahtui pojille). Salibandyssä tapahtuvista rasitusvammoista 39 % kohdistui alaselkään ja 34 % polveen. Rasitusvamma aiheutti keskimäärin 16 päivän poissaolon täysipainoisesta harjoittelusta. 

Tutkimustulokset osoittivat, että rasitusvammat ovat yleisiä nuorilla palloilijoilla ja häiritsevät täysipainoista harjoittelua pitkään. Tutkitusti tehokkaita rasitusvammojen ennaltaehkäisymenetelmiä tarvitaan myös palloilulajeissa. Joukkuelajeissa on tärkeää muistaa, että kuormituksen sieto on yksilöllistä ja rasituksen määrä tulee säätää kullekin pelaajalle sopivalle tasolle. 

Tutkimusartikkeli (pdf) on ladattavissa verkossa. 


Lähde: Leppänen M, Pasanen K, Kujala UM, Parkkari J. Overuse injuries in youth basketball and floorball. Open Access J Sports Medicine 2015;6:173—179. DOI: http://dx.doi.org/10.2147/OAJSM.S82305


Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018