ARKISTOON

Sairaudet ja vammat urheilussa -iltaseminaarin antia

Tupa oli täynnä Varalan Urheiluopistolla 4.4. järjestetyssä Terve Urheilija -iltaseminaarissa. Iltaseminaarin tämänkertaisena teemana olivat urheiluvammat ja niistä toipuminen.

Seminaarissa kuultiin esityksiä Tampereen Urheilulääkäriaseman asiantuntijoilta. Ylilääkäri Jari Parkkari avasi seminaarin sekä valotti urheiluvammojen taustatekijöitä ja niiden syitä. Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri-urheilija Tanja Komulainen ja fysioterapeutti-valmentaja Juha Koskela käsittelivät lihas-, jänne- ja nivelsidevammoja, niiden ensiapua ja parantumisaikoja sekä vammoihin liittyvää korvaavaa harjoittelua.

Liikuntalääketieteen sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Heidi Haapasalo puolestaan puhui rasitusmurtumista, minkä lisäksi rasitusmurtumista kärsineet pikajuoksija Ella Räsänen ja suunnistaja Saila Kinni kertoivat omakohtaisia kokemuksiaan vammasta toipumisesta ja suoraan huipulle palaamisesta.

Terve urheilija -iltaseminaari urheilijatarinat

Heidi Haapasalo (vas.) ja Tanja Komulainen haastattelemassa Ella Räsästä ja Saila Kinniä.


Illan selkeä viesti oli se, että vammat täytyy malttaa hoitaa ajan kanssa, sillä kiirehtimällä riski vamman uusiutumisesta kasvaa. Toinen olennainen asia vammojen suhteen on Juha Koskelan sanoin se, että ”jos ja kun vammoja syntyy, urheilija tulisi laittaa hyödyntämään toipumisaika niiden asioiden kanssa, missä on kehitettävää.” Toisin sanoen, tulisi paneutua vammojen aiheuttajaan, ei pelkästään oireisiin. Lisäksi kaikki kouluttajat ja urheilijat korostivat sitä, että korvaavan harjoittelun avulla on mahdollista pitää huippukuntoa yllä.


Marraskuussa järjestetään sairaudet ja vammat urheilussa -teeman toinen iltakoulutus. 5.11.2012 keskitytään yleisimpiin sairauksiin urheilijan arjessa.


Iltaseminaarin esitykset löytyvät Terve Urheilija -verkkosivujen koulutukset -osiosta.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018