ARKISTOON

Tehokkaita keinoja jääkiekon päävammojen ehkäisyyn ja arviointiin

Kiekkokauden pyörähdettyä käyntiin terveydenhuollossa on törmätty useisiin jääkiekkoilijoiden päävammatapauksiin.

- Jääkiekkoilijoiden pää- ja ylävartalovammoja on mahdollista ehkäistä nykyistä tehokkaammin. Olemmekin koonneet terveurheilija.fi-sivuille tehokkaat keinot päävammojen ehkäisyyn, kertoo ylilääkäri ja ohjelman johtaja Jari Parkkari Tampereen Urheilulääkäriasemalta. 

Terve Urheilija -verkkosivuilla on myös linkki ThinkFirst SMART HOCKEY -videoon. Se on laadukas kanadalainen video jääkiekkoilijoiden päävammoista, niiden ehkäisystä ja hoidosta. Puolituntisessa videossa haastatellaan kanadalaisia NHL-pelaajia ja MM- ja olympiatason naispelaajia sekä lääkäreitä. Video sisältää hyviä ohjeita ja vinkkejä sekä valmentajille että pelaajille päävammojen ehkäisemiseksi. Videolla esitettävät ehkäisykeinot löytyvät suomeksi Terve Urheilija -ohjelman verkkosivuilta.

TEKO-junnujääkiekkoilija

Taklausten harjoittelu kannattaa

Tapparan D1-junioreiden valmentaja Samuli Nordman pitää jääkiekkoilijoiden päävammojen esille nostoa tärkeänä. Hänen käytännön kokemuksensa mukaan päävammojen ehkäisykeinoissa tulee ottaa huomioon kaksi taklaustilanteisiin liittyvää asiaa.

Samuli-Nordman-Tappara- Osa nuorista pelaajista ei osaa ottaa taklausta oikein vastaan. Pelaaja ei ole ehkä koskaan harjoitellut oikeanlaista kontaktin vastaanottamista ja erittäin usein tämä aiheuttaa loukkaantumisia juuri junioripelaajille, Nordman pohtii. 

Toinen virhe on selän kääntäminen taklaustilanteessa.
- Kun taklausta vastaanottava pelaaja huomaa joutuvansa kohteeksi, hän kääntää selän taklaajaa kohti. Yleensä vaistomainen reaktio johtuu junioripelaajilla juuri siitä, että taklauksen vastaanottoa ei ole harjoiteltu ja pelaaja saattaa pelätä taklauksen kohteena olemista tai ei ajattele sen olevan vaarallista, tietää Nordman.

Lomake avuksi vamman arviointiin

Harjoituksissa ja peleissä tapahtuvissa kaatumis-, törmäys- ja taklaustilanteissa on tärkeää selvittää onko pelaajalle mahdollisesti tullut jonkinasteinen päävamma. Oireet voivat olla monenlaisia. Vaikka pelaaja ei menetä tajuntaansa, hänen aivonsa vaativat riittävän palautumisjakson, jotta vältytään pysyviltä ongelmilta.

- Jos urheilijalla on mitä tahansa hyvinkin lievän päävamman oireita tai löydöksiä, jotka kestävät yli 15 min, urheilijaa ei saa päästää takaisin urheilun pariin ennen vamman vakavuuden huolellista arviointia, Parkkari korostaa.

Vamman arvioimiseksi Terve Urheilija -sivuille on koostettu kansainvälisessä käytössä olevista maksullisista arviointimenetelmistä suomenkielinen lomake. Lomaketta voi tulostaa oman seuran ja joukkueen käyttöön ilmaiseksi.

Päävamman arviointilomake on helppokäyttöinen työkalu valmentajien, huoltajien ja urheilijoiden lääkintähuollosta vastaavien käyttöön. Lomakkeen avulla voidaan arvioida päävamman saaneen urheilijan oireita ja niiden vakavuutta. Lomakkeessa on myös ohjeistus jatkohoidon tarpeesta sekä paluuaikataulusta lajin pariin. 

- Paluu peleihin tulee tehdä asteittain. Liika kiirehtiminen pelijäille hidastaa toipumista ja lisää uusintavamman riskiä, muistuttaa Parkkari.


Tutustu päävamman ehkäisyohjeisiin, arviointilomakkeeseen ja SMART HOCKEY -videoon

alemmassa kuvassa Samuli Nordman

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018