ARKISTOON

Aivotärähdys - näin tunnistan, hoidan ja ehkäisen

Urheiluun liittyvistä aivotärähdyksistä julkaistiin vuonna 2013 kolme kansainvälistä tieteelliseen näyttöön perustuvaa hoitosuositusta, joiden keskeisiä teemoja ovat aivotärähdysten välitön tunnistaminen, vammautumisen ja pitkittyneen toipumisen riskitekijät sekä turvallinen palaaminen urheilun pariin. Näiden pohjalta on Terve Urheilija -sivustolle on kerätty materiaalia ja linkkejä kehittämään urheilijoiden aivotärähdysten tunnistamista ja hoitoa.

Sivustolta löytyy nyt myös SCAT3-työkalun (Sport Concussion Assessment Tool) ohjevideot terveydenhuollon ammattilaisten (esim. joukkuelääkärit, fysioterapeutit) käyttöön. SCAT3 on laajan kansainvälisen asiantuntijaryhmän laatima vankkaan tieteelliseen näyttöön ja kliiniseen kokemukseen perustuva työkalu urheilussa tapahtuvien aivotärähdysten tunnistamiseen ja seurantaan.

Valmentajien, huoltajien ja vanhempien apuvälineenä aivotärähdyksen tunnistamisessa urheilutapahtumassa toimii erillinen tunnistustyökalu, joka on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Tutustu saman tien uuteen sisältöön täällä.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018