ARKISTOON

Urheiluvammatutkimuksen TOP 5 -aiheet meiltä ja maailmalta

Maailman johtavimpiin urheiluvammatutkijoihin kuuluvat asiantuntijat kokoontuivat UKK-instituutilla Tampereella pidetyn Safety 2016 -maailmankongressin jälkitapahtumassa 22.9.2016. Tapaamisen teemana oli urheiluvammatutkimuksen kuumat puheenaiheet meiltä ja maailmalta. 


IMG 0226
Kuvassa vasemmalta Pasanen, Finch, Myklebust, Emery, Kannus, Parkkari (takana). 

Kutsuttuina puhujina tilaisuudessa paikalla olivat Caroline Finch (Australia), Carolyn Emery (Kanada), Grethe Myklebust (Norja) sekä Evert Verhagen (Alankomaat), joka osallistui tilaisuuteen verkkoyhteyden välityksellä. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat Tampereen Urheilulääkäriasema ja UKK-instituutti. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Pekka Kannus ja loppupuheenvuorosta vastasi Jari Parkkari

1. Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Kati Pasanen esitteli tilaisuudessa Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimuksen uusimpia tuloksia alaraajavammojen riskitekijöihin liittyen. Yksi urheiluvammatutkimuksen ajankohtaisimmista ja puhuttavimmista aiheista on polven eturistisidevammojen riskitekijät ja liikehallintatestien käyttö vammariskissä olevien urheilijoiden tunnistamisessa. Tähän aiheeseen paneutuu myös lähiaikoina julkaistava tutkija Mari Leppäsen (Tampereen Urheilulääkäriasema) väitöskirja. 

2. Usein törmätään ongelmaan, jossa tutkimuksissa hyviksi havaitut vammojen ehkäisykeinot eivät siirry toimiviksi käytänteiksi urheilumaailmaan. Evert Verhagen ravisteli puheessaan tutkijoita miettimään miten tutkimuksen ja käytännön välistä kuilua voitaisiin pienentää. Tehokkainkaan ehkäisykeino ei toimi, jos urheilijat ja valmentajat eivät koe menetelmää heille soveltuvaksi. 

3. Caroline Finch esitteli tuloksia Australian Victorian osavaltion alueen urheiluvammaseurannasta. Entistä kattavampi vammojen rekisteröinti osoittaa, että urheiluvammojen esiintyvyys on suuressa kasvussa. Vammoja tapahtuu jo nyt enemmän kuin tieliikenneonnettomuuksia. 

4. Carolyn Emery puolestaan käsitteli puheessaan vammojen ehkäisyä nuorten joukkueurheilussa. Sääntömuutoksilla pystytään vaikuttamaan nuorten urheilun turvallisuuteen huomattavasti. Etenkin päävammoja on voitu vähentää kieltämällä taklaaminen lasten ja nuorten jääkiekossa. 

5. Rasitusvammojen ehkäisy on viime vuosina saanut lisääntyvissä määrin huomiota. Norjalaiset tutkijat kehittivät muutama vuosi sitten kyselyn, jonka avulla rasitusvammat voidaan rekisteröidä tutkimuksissa entistä paremmin. Tuore tutkimus osoittaa, että olkapään rasitusvammoja voidaan ehkäistä olkapäätä vahvistavan, kohdennetun harjoittelun avulla, kertoi Grethe Myklebust. Tämä tutkimus on merkittävä avaus rasitusvammojen ehkäisytutkimuksille. 

IMG 0228

Seuraavan kerran urheiluvammatutkijat maailmanlaajuisesti kokoontuvat maaliskuussa 2017 Monacoon, jossa järjestetään urheiluvammojen ehkäisyn maailmankongressi. Myös Tampereen Urheilulääkäriaseman tutkijat matkaavat Monacoon esittelemään tutkimustuloksia ja kuulemaan muiden tutkijoiden uusimmista havainnoista. 


Teksti ja kuvat: Mari Leppänen

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018