Silmät suojaan salibandykentillä

Merkittävä osa silmätapaturmista sattuu liikunnan ja urheilun parissa. Erityisesti salibandyssä ja sählyssä sattuu silmävammoja. Urheilussa sattuneet silmävammat voivat aiheuttaa pitkäaikaisen tai elinikäisen haitan ja vaikuttaa jopa ammatinvalintaan. Suurin osa näistä vammoista olisi ehkäistävissä asianmukaisilla suojalaseilla tai -varusteilla.

Suomessa on tutkittu 2000-luvun alkupuolella urheilussa sattuneita silmävammoja. Salibandyssä ja sählyssä sattuneista silmävammoista yli puolet tapahtui urheiluharrastuksen parissa, noin 20 prosenttia koulussa tai päiväkodissa ja loput kotipihalla tai työpaikalla. Silmävammoista lähes kaksi kolmasosaa oli pallon aiheuttamia, noin kolmasosan aiheutti salibandymaila. Yli puolet silmävammoista sattui harjoitustilanteissa ja noin neljännes kilpailuissa.

Salibandyliitto on määrittänyt suojalasit pakollisiksi juniorisarjoihin. Suojalaseja tulee käyttää D–F-junioreissa. Kaudesta 2009 alkaen on 1.1.1999 ja myöhemmin syntyneiden pitänyt käyttää suojalaseja salibandyliiton alaisissa sarjoissa D-junioreihin asti. Salibandyliitto suosittelee suojalasien käyttöä kaiken ikäisille junioreille.

Musta silmä -video kannustaa suojaamaan silmät pelikentällä

Terve urheilija -ohjelma toteutti videon salibandyn silmävammoista ja niiden ennaltaehkäisystä. Musta silmä -video löytyy Terveurheilija-kanavalta YouTubesta. Videota katsottiin ensimmäisen julkaisukuukauden aikana yli 5000 kertaa.

Käytetäänkö sinun joukkueessasi suojalaseja?
Vai luotatteko yhä onneenne?
Lue lisää silmävammoista ja niiden ehkäisystä

Bookmark and Share