Hyppää sisältöön

Urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkosto

Tausta | Asiantuntijat | Asiantuntijaverkostot

Urheiluravitsemuksen verkostotyön tausta

Urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkosto perustettiin Varalan Urheiluopiston ja UKK-instituutin koordinoiman Terve urheilija -ohjelman yhteistyönä ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana vuosina 2010–2013. Verkoston käynnistämisessä hyödynnettiin Suomen Olympiakomitean koordinoimaa urheiluakatemiaverkostoa. UKK-instituutin yhteydessä toimiva Tampereen Urheilulääkäriasema vastasi verkoston koordinoinnista vuodesta 2014–2016 osana Terve urheilija -ohjelmaa. Verkostoa kehitetään nykyään Tampereen Urheilulääkäriaseman, Varalan Urheiluopiston, Tampereen Urheilukakatemian ja Suomen Olympiakomitean kanssa. Hankkeen rahoituksesta on vastannut Opetus- ja kulttuuriministeriö. Nykyisin verkoston toiminta on osa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtamaa toimintaa urheiluakatemioissa. Lisäksi Suomeen on perustettu urheiluravitsemuksen ammattilaisten yhdistys Suomen urheiluravitsemuksen asiantuntijat ry.

Urheiluravitsemuksen asiantuntijat

Urheiluravitsemuksen asiantuntijat ovat urheilijan ruokavalioon perehtyneitä, ravitsemusasiantuntijoita -tai terapeutteja (ETM, TtM). Asiantuntijoilla on elintarviketieteiden tai terveystieteiden yliopistotason maisteri- tai tohtorikoulutus ravitsemustieteestä.

Lue lisää: Ravitsemusasiantuntijan valinta

Urheiluravitsemuksen asiantuntijoiden verkostot Suomessa

Suomalaisessa huippu-urheilussa ravitsemuksen asiantuntijuuden ja verkoston toiminnasta vastaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ravitsemusasiantuntija. Verkostotoiminta liittyy vahvasti Olympiakomitean Urheiluakatemiaverkoston asiantuntijatoimintaan.

Paikalliset urheiluakatemioiden asiantuntijat toimivat valtakunnallisessa verkostossa, jossa luodaan yhteistä linjaa ja toimintatapoja urheilijoiden päivittäisvalmennuksen tueksi ja toimintaympäristön toimijoiden osaamisen vahvistumiseksi.

Asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten omilta sivuilta.

Lue lisää: Asiantuntijatoiminta Urheiluakatemioissa

Suomessa toimii myös Suomen urheiluravitsemuksen asiantuntijat ry. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on vahvistaa urheiluravitsemuksen asiantuntijoiden verkostoa ja ammattiyhteisöllisyyttä. Lisäksi yhdistys tarjoaa ja lisää tietoa ja osaamista urheiluravitsemuksen parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille henkilöille.

Jaa: