Pukeutuminen

Tarkoituksen mukainen ja olosuhteisiin sopiva pukeutuminen auttaa urheilijaa suorituskyvyn ylläpidossa.

Lämmön ylläpito on tärkeää

Hyvän verryttelyn ja alkulämmittelyn jälkeen vaatetuksella voidaan edesauttaa kehon lämpötilan pysymistä riittävän korkeana (38-38,5 °C). Tämä vähentää esimerkiksi suorituksien välillä tapahtuvan lämmön ylläpidon tarvetta ja säästää näin voimia varsinaiseen suoritukseen.

Ihon pinta-alasta, nopeasta aineenvaihdunnasta ja vilkkaasta verenkierrosta johtuen lämmön haihtuminen kylmissä olosuhteissa on lapsilla todella nopeaa. Lapset sopeutuvat kylmään aikuisia heikommin ja hitaammin, joten kylmissä olosuhteissa riittävä pukeutuminen on vielä aikuista tärkeämpää.

Kerrospukeutuminen

Sopiva pukeutuminen estää liian nopean jäähtymisen tai ylilämpenemisen urheiltaessa. Kylmässä ja kenties sateisessa säässä asianmukainen vaatetus säilyttää urheilijan lämpötilan sopivana.

Usea ohut vaatekerros eristää kylmältä tehokkaammin kuin yksi paksu. Kun vaatekerrosten väliin jää aina ilmakerros eristeeksi, se kykenee parhaiten estämään lämmön poistumista ja kylmän johtumista. Ilma itsessään on mainio lämmön eriste.

Ensimmäinen kerros

Ihon tuottama kosteus johdetaan sen pinnalta pois mikrokuituisen tekstiilin avulla. Näin iho pysyy kuivana myös mahdollisten palautushetkien aikana.

Toinen kerros

Varsinainen lämmön eriste syntyy tähän väliin. Liikunnan tuottama lämpömäärä vaihtelee tehon mukaan. Eristekerroksen paksuus voi vaihdella. Se riippuu tuotetun lämmön ja olosuhteiden yhdistelmästä.

Kolmas kerros

Kolmas kerros toimii suojana ulkoilmaa vastaan. Sen tulisi päästää ihosta vapautuva vesihöyry lävitseen jotta iho ja vaatteet pysyvät kuivina. Toisaalta sen tehtävänä on estää sateen ja tuulen vaikutusten pääsy iholle.

Neljäs kerros

Tämä on käytännössä lisäkerros tilanteisiin, jossa liikkumiseen tulee pidempi tauko ja jäähtyminen alkaisi haitata urheilijaa ilman lisävaatetta.

Tekniset vaatteet pitävät urheilijan kuivana

Nykyaikaiset tekniset vaatteet ovat hyvä vaihtoehto pitämään urheilijan kuivana. Ne sallivat vesihöyryn poistumisen iholta, jolloin vaatteen ja ihon väliin jää kuiva, kylmyydeltä eristävä kerros ilmaa. Toisaalta ne eivät läpäise vettä ulkoa iholle, jolloin myös vilustumisen mahdollisuus pienenee.

Tekniset vaatteet toimivat niin, että hienojakoinen vesihöyry pääsee siirtymään pois iholta. Vesipisarat sen sijaan ovat liian suuria tunkeutuakseen kankaan läpi. Näin tekninen vaate suojaa vesisateelta ja samaan aikaan estää hikoilua kastelemasta vaatetta sisältä käsin.


Osion asiantuntijana ft Juha Koskela

Bookmark and Share