Hyppää sisältöön

Ravintolisät

Ravintolisät eivät korvaa laadukasta ruokavaliota. Tietyistä ravintolisistä voi saada pientä lisähyötyä, kun ruokavalion muut osa-alueet ovat kunnossa.

Ravintolisät (tai lisäravinteet) sisältävät käytännössä usein samoja ravintoaineita kuin tavallinen ruoka, mutta suurempina pitoisuuksina. Ravintolisien vaikutus urheilijoiden suorituskykyyn voi parhaimmillaan olla muutamia prosentteja, joten niiden vaikutus laadukkaaseen ruokavalioon verrattuna on käytännössä hyvin vähäinen.

Hiilihydraatti- ja proteiinivalmisteet ovat energiaravintoainelisiä, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan ruuan proteiineja ja hiilihydraatteja. Niissä ei periaatteessa ole mitään sellaista, mitä tavallisesta ruuasta ei voisi saada.

Riittävä hiilihydraattien nauttiminen ylläpitää suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista. Hiilihydraattilisiä (malto, urheilujuomat tai muut hiilihydraattilisät) ja niitä sisältäviä palautusjuomavalmisteita voidaan käyttää paitsi palautumiseen, myös turvaamaan riittävä hiilihydraattien saanti kovalla harjoituskaudella, rasituksen aikana ja sen läheisyydessä tai pitkinä kilpailupäivinä.

Ravintolisiä tutkitaan jatkuvasti, ja useiden ravintolisien kohdalla saatava hyöty on käytännössä hyvin vähäistä tai jopa mitätöntä. Tästä huolimatta ravintolisiä markkinoidaan usein näyttävin mainoksin, joissa luvataan taattuja tuloksia.

Hyödylliset ravintolisät

Alla olevassa taulukossa on esitelty yleisimpiä ravintolisiä, joista urheilija voi tutkimusten mukaan saada pientä lisähyötyä, kun ruokavalion muut osa-alueet ovat kunnossa.

Taulukko 1. Urheilijalle mahdollisesti hyödyllisiä ravintolisiä

Ravintolisä Vaikutus Käyttö lajeittain
Kreatiini Lisää voimantuottoa
Sitoo elimistöön nestettä
Voimalajit
Teholajit
Kestävyyslajit
Kofeiini Lisää vireyttä
Ehkäisee suorituksen aikaista uupumusta
Voimalajit
Kestävyyslajit
Taitolajit
Teholajit
Nitraatti Laajentaa verisuonia
Parantaa suorituskykyä kestävyyssuoritteissa
Kestävyyslajit
Beeta-alaniini Maitohappopuskuri
Vähentää elimistön happamuutta suoritteissa, joissa muodostuu runsaasti maitohappoa
Teholajit
Voimalajit
Natriumbikarbonaatti (ruokasooda) Maitohappopuskuri
Vähentää elimistön happamuutta suoritteissa, joissa muodostuu runsaasti maitohappoa
Teholajit

Kestävyyslajeja: kestävyysjuoksu, pyöräily, triathlon, hiihto ja suunnistus. Teholajeja: keskimatkan juoksu, uinti, alppihiihto, sprinttihiihto, ratapyöräily, pikaluistelu, soutu, melonta, mailapelit ja kamppailu-urheilu. Voimalajeja: pikajuoksu, heitto- ja hyppylajit, painonnosto, kehonrakennus ja voimanosto. Taitolajeja: voimistelu, taitoluistelu, tanssi ja mäkihyppy. (lähde: Ilander O. ym. 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruoasta. Saarijärvi. VK-Kustannus.)

Vältä tahaton doping!

Ravintolisien käyttöön liittyy aina dopingriski, minkä vuoksi niitä on käytettävä vain harkinnan mukaan.

Dopingriskiä voi pienentää noudattamalla ravintolisien käytössä seuraavia ohjeita:

  1. Älä käytä ns. turhia ravintolisiä (erityisesti lääkekasvi-/yrttivalmisteet, hormoniboosterit ja rasvanpolttovalmisteet).
  2. Tutustu käyttämiesi tuotteiden ainesosaluetteloihin huolella.
  3. Vältä sellaisten ravintolisien käyttöä, jotka sisältävät useita ainesosia.
  4. Vältä epämääräisissä lähteissä markkinoituja ja hankittuja ravintolisiä, joissa ei ole suomenkielisiä tuoteselosteita.
  5. Suosi kotimaisten, tunnettujen ja arvostettujen valmistajien tuottamia ravintolisiä, joiden laadunvalvontaprosessia voi pitää luotettavina.
  6. Pyydä ravintolisän valmistajalta tai maahantuojalta kirjallinen lupaus siitä, ettei tilaamasi tuote sisällä urheilussa kiellettyjä aineita.

Tiesitkö?

Ravintolisät voivat sisältää dopingaineiksi luokiteltavia ainesosia. Käryn käydessä urheilija on aina itse vastuussa, vaikka urheilijalla olisikin kirjallinen todistus ravintolisien puhtaudesta tuotteen valmistajalta / maahantuojalta.

Lue lisää:

Ravintolisät (suek.fi)

Jaa: