Esittely
Terve urheilija -ohjelma on Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkitun tiedon jalkautusohjelma. Ohjelma on osa Liikuntavammojen Valtakunnallista Ehkäisyohjelmaa (LiVE).
Tampereen Urheilulääkäriasema vastaa ohjelman verkkosivuista sekä koulutustoiminnasta.

Tavoite
Terve urheilija -ohjelman ensisijaisena tavoitteena on urheilijoiden terveyttä tukevan urheilun ja valmennuksen edistäminen sekä liikuntavammoja tutkitusti ehkäisevien käytäntöjen vieminen valmennukseen. Terveyttä tukevat ja tehokkaat vammoja ehkäisevät toimenpiteet halutaan juurruttaa pysyviksi käytänteiksi lasten ja nuorten urheilijoiden valmennukseen.
Kohderyhmä
Ohjelman ensisijaisena kohderyhmänä ovat nuorten urheilijoiden valmentajat ja ohjaajat sekä huipulle tähtäävien urheilijoiden ja huippu-urheilijoiden valmentajat. Toisena kohderyhmänä ovat urheiluseuroissa liikkuvat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Ohjelman koulutustoimet on suunnattu ensisijaisesti lajiliitoille, seuroille, liikunnan aluejärjestöille ja urheiluopistoille.
Vaikutuskanavat
Ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa kokonaisvaltaisen ja urheiluvammoja ehkäisevän harjoittelun tueksi. Verkkosivusto toimii keskeisenä viestintä- ja materiaalinjakokanavana. Materiaalit ovat kaikkien vapaassa käytössä näiden sivujen kautta.
Terve urheilija on myös Twitterissä (@terveurheilija) ja Facebookissa, joiden kautta voit seurata ohjelmaa. Hankkeen tuottamat videot löytyvät ohjelman YouTube-kanavalta.
Ohjelma järjestää erilaisia seminaareja sekä avointa että tilauskoulutusta. Poimintoja koulutusesityksistä löydät Materiaalit -sivulta.
Kouluttajaverkostot
Terve urheilija -asiantuntijoita on koulutettu yli 80. Ohjelma järjesti Terve urheilija -kouluttajakoulutuksia lajiliittojen ja seurojen tarpeisiin vuosina 2008‒2014 yhteistyössä Varalan Urheiluopiston kanssa. Näiden koulutusten tarkoituksena oli saada eri kouluttajatahoihin ja lajeihin urheilijan terveyteen ja vammojen ehkäisyyn perehtyneitä asiantuntijoita, jotka jalkautuvat kouluttamaan edelleen valmentajia mm. seurojen, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen koulutuksiin.
Ohjelma koordinoi myös urheiluravitsemuksen valtakunnallista asiantuntijaverkostoa yhdessä Varalan Urheiluopiston kanssa. Verkoston asiantuntijat toimivat oman alueensa urheiluravitsemuksen asiantuntijoina ja paikallisen toiminnan kehittäjinä sekä kouluttajina.
Rahoitus
Ohjelma on saanut rahoitusta STM:stä. Vuosina 2014−2016 sitä rahoitti OKM.
Vuodesta 2017 lähtien ohjelmassa kouluttajana työskentelevän Sporttimestarin toimintaa rahoittaa Pohjola Sairaala.