Nivusvammat ovat yleisiä etenkin jääkiekkoilijoiden ja jalkapalloilijoiden keskuudessa.
Yleistä | Riskitekijät | Ennaltaehkäisy | Kuntoutus
Yleistä
Revähdykset ja muut nivusen, lantion ja lonkan seudun kiputilat ovat yleisiä lajeissa, jotka sisältävät paljon potkuja, kiihdytyksiä tai nopeita suunnanmuutoksia. Nivusvaivat voivat olla vaikeahoitoisia ja aiheuttavat usein pitkän harjoittelutauon. Nivusvammat myös uusiutuvat herkästi, joten ne on syytä ottaa vakavasti.
Nivusvammat syntyvät usein äkillisesti rajuissa liikkeissä kuten esimerkiksi laukaisuissa maalia kohden, suunnanmuutoksissa tai taklauksissa. Lähes puolet jääkiekkoilijoiden äkillisistä lihasrevähdyksistä kohdistuu nivuseen. Nivusen revähdysvamma on yleinen vamma myös jalkapallossa.
Nivusen lihasrevähdys
Yleisin lantion, nivusen ja lonkan seudun vamma on lonkan lähentäjälihaksen revähdys. Lonkan lähentäjien lihasryhmä sijaitsee sisäreidellä. Näiden lihasten tehtävä on reiden lähennys ja lonkan stabilointi. Lihasrevähdyksessä lihas tai osa siitä repeää. Tyypillisimmin revähdys kohdistuu Adductor longus -lihakseen.
Äkillinen nivusrevähdys syntyy usein laukaisussa maalia kohden, nopeassa suunnanmuutoksessa tai taklauksessa.
Nivuskipu
Nivuskipu voi alkaa joko äkillisesti tai vähitellen. Myös rasitusvamman aiheuttama nivuskipu voi alkaa äkillisesti. Äkilliset vammat syntyvät usein yhden lihasta tai jännettä vaurioittavan tapahtuman seurauksena. Vähitellen alkavalle nivuskivulle voi olla vaikea määrittää tarkkaa alkamishetkeä ja tällaiselle nivuskivulle voi olla useita aiheuttajia.
Kipu alkaa useimmiten vähitellen harjoituksen aikana tai harjoitusta seuraavana päivänä. Alkuvaiheessa kipu ja jäykkyys saattavat helpottua lämmittelyn aikana, mutta hoitamattomana oireet yleensä pahenevat eikä lämmittely enää auta vaivaan. Monet urheilijat jatkavat harjoitteluaan kivusta ja oireista huolimatta. Tämä ei kannata, sillä vaivan hoitaminen on huomattavasti helpompaa vamman alkuvaiheessa.
Ahtaan lonkan oireyhtymä
Nivuskipu voi joissain tilanteissa olla seurausta lonkkanivelen toiminnan ongelmista tai rakenteellisista tekijöistä. Ahtaan lonkan oireyhtymä (FAI, femoro-acetabular impingement) on lonkan rakenteellinen poikkeama, johon liittyy ylimääräisen luukudoksen muodostumista reisiluun päähän tai nivelkuppiin. Oireyhtymän riski on suuri lajeissa, joissa vaaditaan lonkan koukistumista ja reiden lähennystä ja/tai sisäkiertoa. Tällaista liikettä tapahtuu lajeissa kuten jalkapallo, jääkiekko ja golf. Ahtaan lonkan oireyhtymään liittyy suurentunut riski muille lonkan vammoille ja nivelrikolle.
Heijastuskipu
Nivuskipu voi myös olla heijastuskipua vatsan, lannerangan, lantiorenkaan tai lonkan alueen ongelmista. Joissain tapauksissa nivuskipu ovat olla seurausta usean eri alueen toiminnallisista ongelmista, jotka aiheuttavat poikkeuksellista kuormitusta nivusen alueelle ja provosoivat oireita. Itse nivuskipu ei aina välttämättä selitä oireiden syytä.
Riskitekijät
Nivusen ja lonkan seudun heikko lihasvoima altistaa sekä äkillisille että rasitusperäisille nivusvaivoille. Toinen merkittävä riskitekijä on aikaisempi nivusvamma. Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa suurten harjoittelumäärien olevan yhteydessä nivusvaivoihin, mutta harjoittelukuormituksen ajatellaan olevan isossa roolissa etenkin rasitusperäisten nivusongelmien synnyssä.
Ennaltaehkäisy
Lonkan lähentäjiä vahvistava harjoittelu ehkäisee nivusvammoja
Tutkimusten mukaan sekä äkillisiä että rasitusperäisiä nivusvammoja voidaan ehkäistä lonkan lähentäjiä vahvistavalla harjoittelulla.
Copenhagen Adduction -harjoite kannattaa ottaa osaksi alkulämmittelyä. Harjoite lämmittää ja vahvistaa lonkan ja nivusen lihaksia. Videolla näytetään liikkeen kolme vaikeusastetta. Valitse liike oman tasosi mukaan ja etene seuraavalle tasolle vasta sitten, kun pystyt tekemään alemman tason harjoitetta rauhallisesti ja hallitusti.
1. Lonkan lähennys kylkimakuulta
- Tue ylimmäinen jalka vartalon eteen.
- Nosta alempaa jalkaa.
- Pidä jalka suorana.
2. Copenhagen Adduction (helpompi)
- Pari tukee ylempää jalkaa polven kohdalta.
- Nosta alempaa jalkaa ja vartaloa yhtäaikaisesti.
- Säilytä vartalon suora asento.
- Pidä liike rauhallisena.
3. Copenhagen Adduction (haastavampi)
- Pari tukee ylempää jalkaa nilkan kohdalta.
- Nosta alempaa jalkaa ja vartaloa yhtäaikaisesti.
- Säilytä vartalon suora asento.
- Pidä liike rauhallisena.
Lisätietoa: infograafi (pdf) ja uutinen jalkapalloilijoiden nivusvammojen ehkäisystä.
Vinkki!
Yhdistä lonkan lähentäjien harjoite 11+ alkulämmittelyohjelmaan. Näin ehkäiset tehokkaasti sekä alaraajavammoja että nivusvaivoja.
Lisää harjoitusohjelmia löydät Materiaaleista.
Kuntoutus
Nivusvammasta toipumisen aikana on tärkeää ylläpitää sekä aerobista että lihaskuntoa. Korvaava harjoittelu voi sisältää esimerkiksi pyöräilyä, uintia (poislukien rintauinti, jonka potku kuormittaa nivusen seutua), tasaisella alustalla juoksua ja voimaharjoittelua, joka ei tuota kipua vamma-alueelle.
Nivusvamman aktiivinen kuntouttaminen osaavan fysioterapeutin ohjauksessa on yleensä tehokas hoito. Joissain tilanteissa vaihtoehtoiset hoidot, kuten leikkaushoito, saattavat olla tarpeen.
Paluu urheiluun
Nivusvammasta toipuminen riippuu vamman vakavuudesta ja sijainnista. Yleensä toipuminen kestää noin 1‒12 viikkoa. Huolellinen kuntoutus on tärkeää, sillä kuntouttamisen laiminlyönti on suuri riski vamman uusiutumiselle. Myös liian aikainen paluu harjoitteluun lisää vamman uusiutumisriskiä.
Tiesitkö?
Lihasrevähdykset uusiutuvat herkästi. Vamman huolellinen kuntouttaminen voi auttaa välttämään vamman uusiutumista.
Osion asiantuntijat: Mari Leppänen, TtT – Marko Rossi, TtM, ft