Liikkumisen perustaidot

Ensin on opittava liikkumisen perustaidot. Sen jälkeen on mahdollista edetä urheilun perustaitoihin. Oppimisjärjestyksessä viimeisenä tulevat lajitaidot. Jos perustaidoissa on puutteita, se heijastuu väistämättä lajitaitojen oppimisen vaikeutena. Lajitaitojen oppiminen ei ole silloinkaan mahdotonta, mutta niiden hiominen käytännössä on.

Seuraavassa esitellään muutamia yleisesti urheilussa vaadittavia perustaitoja. Niiden varaan voidaan tehokkaasti ja turvallisesti rakentaa lajitaitoja.

Juoksu

Juoksukyky on tarpeen esimerkiksi lähes kaikissa palloilulajeissa, taitolajeissa ja yleisurheilussa. Hyvän juoksutekniikan varaan voidaan rakentaa niin aitajuoksu, keihäänheitto, pallon potkaiseminen kuin telinevoimistelun vauhdinottokin. Voimantuoton suunta juostessa on pääsääntöisesti eteenpäin.

>> Lue lisää juoksemisesta

Kyykky

Kyykky voidaan laajasti ajatellen yhdistää erilaisiin ponnistustapahtumiin. Yhteisenä nimittäjänä on nostaa kehon painopistettä ylöspäin lähtötasosta. Esimerkiksi hyppy pääpuskuun jalkapallossa tai lentopallossa hyppy verkolle torjuntaan ovat sovellettuja kyykkyliikkeitä. Voimantuoton suunta on siis suoraan ylös tai eri liikesuuntien yhdistelmä.

Nostaminen

Nostaminen eri versioineen on oleellinen perustaito. Suorin hyöty taidosta tulee usein eri lajien perusvoimaharjoittelussa – osataan nostaa taakkoja turvallisesti ja tehokkaasti. Nostaminen yhdistyy usein myös kyykkyyn.

>> Lue lisää kyykystä ja nostamisesta

Perustaitojen ohjaaminen hallittava

Nämä urheilun peruselementit tulisi jokaisen valmentajan hallita hyvin. Ne tulisi myös kyetä ohjaamaan jo hyvin nuorelle. Kouluiän saavutettuaan lapset useimmiten omaavat liikkumisen perustaidot. Silloin voidaan jo edetä urheilun perustaitojen opettamiseen. Perustaitojen hiominen voi jatkua aina aikuisikään asti. Harjoitteiden muoto, teho ja painottuminen vain vaihtelevat eri ikäkausina.

Bookmark and Share