Hyppää sisältöön

Tutkimus: Nilkka- ja polvivammojen riski on suuri naisten salibandyssa

Salibandyssa sattuu paljon vammoja, erityisesti naispelaajien keskuudessa. Lisäksi riski polvi- ja nilkkavammoille on suuri. Salibandyvammojen ilmaantuvuutta selvittäneen koostetutkimuksen löydökset auttavat kohdentamaan vammojen ehkäisyä tulevaisuudessa.

Salibandy on nopeatempoinen urheilulaji, jolle nopeat suunnanmuutokset ja kiertoliikkeet harjoituksissa ja peleissä ovat ominaisia. Salibandy kuormittaa niveliä ja altistaa erityisesti alaraajavammoille. Vammat eivät ole ainoastaan tietyn urheilijajoukon ongelma, vaan ne koskettavat sekä aikuisia että nuoria mies- ja naisurheilijoita.

Meta-analyysissä selvitettiin salibandyssa tapahtuvien vammojen ilmaantuvuutta harjoituksissa ja peleissä eri ikäisten urheilijoiden, sukupuolten ja kehonosien välillä. Meta-analyysissä oli mukana 18 tutkimusartikkelia, joista suurin osa oli tehty Suomessa tai Ruotsissa. Analysoitavana oli 981 974 tuntia, 6 598 pelaajaa ja 2 082 vammaa. Vammojen ilmaantuvuus ilmoitettiin vammojen määränä tuhatta tuntia kohden.

Keskeiset tulokset

Vammojen ilmaantuvuus oli tutkimuksissa yhteensä 2,3 vammaa tuhatta tuntia kohden. Naisille sattui eniten vammoja: 2,3 vammaa tuhatta tuntia kohden. Miehillä vammoja ilmeni hieman vähemmän (2,0 vammaa). Aikuisille sattui vammoja enemmän (3,1 vammaa) kuin nuorille (1,4 vammaa).

Akuuttien vammojen ilmaantuvuus oli 1,4 vammaa tuhatta tuntia kohden. Aikuisille sattui enemmän akuutteja vammoja (2,3 vammaa) kuin nuorille (0,6 vammaa). Rasitusvammoja syntyi kuitenkin enemmän nuorille (2,1 vammaa) aikuisiin nähden (0,4 vammaa).

Harjoituksissa tapahtuneiden vammojen ilmaantuvuus oli 0,7 vammaa tuhatta tuntia kohden. Miehille syntyi harjoituksissa enemmän vammoja (0,9 vammaa) kuin naisille (0,7 vammaa). Peleissä tapahtui paljon vammoja, jopa 12,2 vammaa tuhatta tuntia kohden. Naisille sattui peleissä enemmän vammoja (18,9 vammaa) miehiin nähden (10,9 vammaa).

Polvivammoja ilmeni kaikista vammoista eniten (0,8 vammaa). Akuuteista vammoista eniten ilmeni nilkkavammoja (0,7 vammaa) ja vähiten jalkaterän vammoja (0,1 vammaa). Rasitusvammojen osalta yleisimpiä olivat polvivammat (0,8 vammaa), kun taas nilkkavammoja oli vähiten (0,1 vammaa).

Johtopäätökset

Vammojen ilmaantuvuus on salibandyssä korkea ja naisilla ilmaantuvuus on erityisen korkea. Tiedetään, että naisilla on suurempi riski kiertoliikkeissä tapahtuville vammoille, kuten polven ACL-vammoille. Tässä tutkimuksissa naisilla kaikkien vammojen ilmaantuvuus oli suurempi kuin miehillä, minkä lisäksi polvi- ja nilkkavammat olivat yleisimpiä kehonosien välisessä vertailussa. Ero miesten ja naisten välisessä vammojen ilmaantuvuudessa saattaa selittyä naisten alttiudella kiertoliikkeessä tapahtuville vammoille. Lisää tutkimusta sukupuolten välisistä eroista vammojen ilmaantuvuudessa kuitenkin tarvitaan.

Vammoja tapahtuu yli kymmenkertaisesti enemmän peleissä kuin harjoituksissa. Vammojen ilmaantuvuus kasvaa, kun pelin intensiteetti kasvaa. Aikuisille sattuu enemmän akuutteja vammoja, mikä selittyy todennäköisesti juuri pelin suuremmalla intensiteetillä. Rasitusvammoja syntyy sen sijaan enemmän nuorille. Löydös on huolestuttava ja korostaa vammojen ehkäisyn tärkeyttä nuorten päivittäisessä harjoittelussa.

Tästä tutkimuksesta saatava tieto vammojen ilmaantuvuudesta eri ryhmien välillä toimii perustana tuleville vammojen ehkäisyn ohjelmille.

Referoija: Veronika Virtapohja, sh, Terve urheilija -ohjelma

Alkuperäistutkimus: Liukkonen R, Vaajala M, Tarkiainen J, Kuitunen I. The Incidence of Floorball Injuries-A Systematic Review and Meta-Analysis. Physical Therapy in Sport, April 2024.

Jaa: