Hyppää sisältöön

Energiansaatavuuden ja syömiskäyttäytymisen yhteys kolesterolitasoihin suomalaisilla naisurheilijoilla

Uusi tutkimus kartoitti matalan energiansaatavuuden ja syömishäiriökäytöksen yhteyttä kolesterolitasoihin suomalaisilla naisurheilijoilla. Tulokset osoittivat, että naisurheilijoilla, joilla oli enemmän matalan energiansaatavuuden oireita tai häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä, oli keskimäärin korkeampi LDL-kolesterolitaso, joka tunnetaan myös “pahana” kolesterolina. Tämä yhteys oli selkeämpi painoherkissä lajeissa, kuten esteettisissä-, kestävyys- ja painoluokkalajeissa.

Tausta

Matala energiansaatavuus tarkoittaa tilannetta, jossa urheilija ei saa riittävästi energiaa ravinnostaan kattamaan sekä urheiluun että peruselintoimintoihin tarvittavaa energiaa. Tämä voi johtua joko tahattomasta käytöksestä tai tietoisesta toiminnasta esimerkiksi painonpudotuksessa. Häiriintynyt kehosuhde ja syömishäiriökäytös ovat merkittäviä riskitekijöitä matalalle energiansaatavuudelle. Matala energiansaatavuus voi monin tavoin haitata kehon normaalia toimintaa ja heikentää suorituskykyä sekä palautumista. Häiriintynyt kuukautiskierto on yksi merkittävin matalan energiansaatavuuden oireista, ja hormonitoiminnan häiriöt voivat vaikuttaa myös kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tutkimuksen tulokset

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen kanssa, ja siihen osallistui 294 naisurheilijaa. Matalan energiansaatavuuden oireita kartoitettiin LEAF-Q-kyselylomakkeella, ja syömishäiriökäytöstä EDE-QS-kyselylomakkeella. Kolesteroliarvot mitattiin paastoverinäytteestä. Painoherkkien lajien urheilijoita tarkasteltiin erillisessä analyysissä.

Tulokset osoittivat, että korkeammat LEAF-Q- ja EDE-QS-pisteet olivat yhteydessä korkeampiin LDL-kolesterolitasoihin. Kaiken kaikkiaan yhteys oli varsin heikko ja ero korkeiden LEAF-Q pisteiden (≥8 pistettä) tai EDE-QS (≥15 pistettä) saaneiden urheilijoiden ja vastaavasti matalien pisteiden saaneiden urheilijoiden LDL-kolesteroleissa oli 0.2mmol/l. Yhteys kyselylomakkeiden pisteiden ja kohonneen LDL-kolesterolin välillä oli voimakkaampi painoherkkien lajien urheilijoiden keskuudessa.

Tutkimuksen merkitys

Tutkimus tukee käsitystä siitä, että matala energiansaatavuus voi vaikuttaa haitallisesti myös kolesteroliaineenvaihduntaan. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin selvittämään, ovatko havaitut erot merkittäviä urheilijoiden pitkän aikavälin kolesteroliaineenvaihdunnan tai sydän- ja verisuonitautien riskin kannalta. Yleisesti liikunnalla ja urheilulla on myönteinen vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan, mutta matala energiansaatavuus ja häiriintynyt syömiskäyttäytyminen voivat heikentää tätä positiivista vaikutusta.

Tutkimusartikkelin tiedot

Silvennoinen JIK, Ihalainen JK, Valtonen M et al. Association of LEAF-Q and EDE-QS scores with cholesterol levels in Finnish female athletes. BMJ Open Sport &Exercise Medicine 2024;10:e002050. doi: 10.1136/bmjsem-2024-002050

Referoija

Julia Silvennoinen, lääkäri (LL) ja väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto

Jaa: