Suomessa pelaavilla eliittitason naisjalkapalloilijoilla esiintyy kuukautiskierron häiriöitä. Myös hormonaalisen ehkäisyn käyttö on yleistä jalkapalloilijoiden keskuudessa. Tämä selviää Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin aineiston pohjalta tehdystä pro gradu -tutkielmasta.
Tutkielmassa käytetyssä aineistossa oli mukana 209 Suomessa eliittitasolla pelaavaa naisjalkapalloilijaa. Tiedot pelaajien yksilöllisestä kuukautiskierrosta, hormonaalisten valmisteiden käytöstä sekä harjoittelun ja otteluiden määrästä kerättiin kyselylomakkeella vuosina 2022 ja 2023.
Keskeiset tulokset
Kuukautiskierron häiriöitä näyttää esiintyvän myös jalkapalloilijoiden keskuudessa. Kuukautiskierron häiriöitä esiintyi kahdeksalla prosentilla pelaajista ja ei-hormonaalista ehkäisyä käyttävistä 12 prosentilla. Kuukautiskierron häiriöiden esiintyvyys jäi kuitenkin tässä tutkielmassa aiempaan tutkittuun tietoon nähden pieneksi.
Myös hormonaalisen ehkäisyn käyttö vaikuttaa olevan yleistä jalkapalloilijoilla. Tämä tieto on linjassa aiemman tutkitun tiedon kanssa.
Kuukautiskierron häiriöiden yhteys harjoituskertojen ja pelattujen otteluiden määrään näyttää olevan hyvin heikko. Urheilun intensiteetin ja kuukautiskierron häiriöiden välinen yhteys ei siis ole tämän tutkielman perusteella yksinään kliinisesti kovin merkittävä.
Tutkimuksen tausta
Tutkielman tarkoitus oli selvittää kuukautiskierron häiriöiden ja hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käytön yleisyyttä Suomessa pelaavien eliittitason naisjalkapalloilijoiden keskuudessa. Lisäksi tutkittiin kuukautiskierron häiriöiden, harjoitteluaktiivisuuden ja pelattujen pelien määrän yhteyttä.
Tutkielma toteutettiin kuvailevana epidemiologisena poikkileikkaustutkimuksena. Aineisto analysoitiin pääosin frekvenssijakoa ja binääristä logistista regressioanalyysiä käyttäen.
Tutkimuksen arviointia
Kuukautiskierron häiriöiden esiintyvyys urheilijoilla vaihtelee aiempaan tutkimustietoon vertaillen melko paljon. Kuukautiskierron häiriöiden määritelmät vaihtelevat eri tutkimusten kesken, mikä heikentää tutkimusten välistä vertailua. Myös tutkittavan joukon urheilijoiden ikä, kilpailu- tai harrastustaso voi selittää vaihtelua tuloksissa.
Tulevissa tutkimuksissa olisi järkevää käyttää yhdenmukaisia määritelmiä, tutkimusmenetelmiä ja määritelmien kannalta yhteneviä aikaikkunoita. Tämä lisäisi tutkimusten luotettavuutta ja käytännöllisyyttä.
Urheilijoiden tietous omasta kuukautiskierrostaan pitkällä aikavälillä on myös tärkeää. Näin muutokset kuukautiskierrossa voitaisiin helpommin tunnistaa.
Jalkapalloilijoiden terveystutkimus
Tutkielmassa käytetty aineisto on osa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin Jalkapalloilijoiden terveystutkimusta. Jalkapalloilijoiden terveystutkimuksesta saatava tieto auttaa vammojen ja sairauksien ennaltaehkäisyn keinojen suunnittelussa. Vammojen ja sairauksien viikoittaisella rekisteröinnillä pyritään tunnistamaan urheilua häiritsevät terveysongelmat varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä.
Lähde: Kaarakainen E. Kuukautiskierron häiriöiden esiintyvyys ja hormonaalisen ehkäisyn käyttö Suomessa pelaavilla eliittitason naisjalkapalloilijoilla. Liikuntalääketieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta 2024.
Lue myös
Kuukautiskierto ja vammariski – mitä asiasta tiedetään?
Kuukautiskierron häiriöt ovat yleisiä suomalaisilla nuorilla urheilijoilla