Hyppää sisältöön

Polvivammat merkittävä ongelma naisjalkapalloilijoilla Suomessa

Tuoreen Tampereen urheilulääkäriaseman tutkimuksen mukaan naisjalkapalloilijoiden yleisimpiä vammoja ovat reiden ja nilkan vammat. Merkittävimmän haitan aiheuttavat kuitenkin äkilliset polvivammat, jotka ovat syynä oli puoleen kaikista vammojen aiheuttamista poissaoloista.

Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa selvitettiin vammojen ja sairauksien esiintyvyyttä naisten pääsarjatason jalkapalloilijoilla kausien 2020–2023 aikana. Tutkimukseen osallistui yhteensä 372 Kansallisen Liigan pelaajaa 13 eri joukkueesta neljän kauden aikana.

Päätulokset 

Tutkimuksen mukaan joka viikko lähes neljännes pelaajista kärsi jostain harjoittelua ja pelaamista häiritsevästä terveysongelmasta, yleisimmin vammasta. Noin 70 prosenttia vammoista oli äkillisiä ja loput 30 prosenttia rasitusvammoja. Tyypillisimpiä vammoja olivat reiden, nilkan ja polven vammat. Äkillisten vammojen ilmaantuvuus neljän kauden aikana oli 3,7 vammaa 1000 tuntia kohden. Ilmaantuvuus otteluissa oli 15,3 ja harjoittelussa 2,3 vammaa/1000 tuntia.  

Äkilliset vammat häiritsivät eniten harjoittelua ja pelaamista aiheuttaen 54 prosenttia kaikista poissaolopäivistä. Rasitusvammat aiheuttivat 17 prosenttia ja sairaudet 30 prosenttia poissaolopäivistä.  

Vammoista eniten poissaoloa aiheuttivat polvivammat (53 % kaikista vammapoissaoloista). Polven eturistisidevammat yksistään aiheuttivat 28 prosenttia kaikista vammojen aiheuttamista poissaolopäivistä. Nilkkavammoista aiheutui 17 prosenttia vammapoissaoloista ja reisivammoista 8 prosenttia.  

Polven eturistisidevammat merkittävä terveysongelma 

Neljän kauden seurannan aikana rekisteröitiin yhteensä 16 polven eturistisidevammaa. Kaksi eturistisidevamman kokenutta pelaajaa ei palannut pelaamaan pääsarjatasolle vamman jälkeen. Loput 14 eturistisidevammaa aiheuttivat yhteensä 3902 päivän poissaolon urheilusta mikä vastasi yli neljäsosaa kaikkien vammojen aiheuttamasta poissaolosta. Tutkimuksemme yhdessä viimeisimpien kansainvälisten tutkimusten kanssa osoittavat, että naisjalkapalloilijoiden eturistisidevammojen ongelmaa ei ole vielä ratkaistu.  

Vammojen ehkäisyä tulee kehittää 

Vammojen ehkäisyohjelmien on osoitettu vähentävän naisjalkapalloilijoiden vammoja. Useimmat interventiotutkimukset on kuitenkin tehty nuorilla pelaajilla, ja näyttö niiden tehokkuudesta aikuisilla naisjalkapalloilijoilla ammattilais- tai amatööritasolla on edelleen rajallista. Lisäksi on epäselvää, kuinka hyvin tutkimuksissa tehokkaiksi havaittuja ohjelmia tällä hetkellä hyödynnetään naisten jalkapallossa.  

Vaikka monisisältöiset harjoitusohjelmat ovat olleet tehokkaita erityisesti eturistisidevammojen vähentämisessä kontrolloiduissa tutkimusasetelmissa, niiden todellinen tehokkuus voi olla huomattavasti alhaisempi. Pelin intensiteetin ja fyysisten vaatimusten noustessa, vammojen ehkäisyä tulisi tutkia ja arvioida uudelleen erityisesti naisjalkapalloilun kontekstissa. Nykyiset vammojen ehkäisyohjelmat eivät välttämättä tarjoa riittävää neuromuskulaarista ärsykettä huippupelaajille, mikä vaatii uusien parannettujen ohjelmien kehittämistä ja testaamista eliittitason pelaajilla. Merkittävä haaste naisten jalkapallossa on rajalliset valmennuksen ja terveydenhuollon resurssit, mikä voi vaikuttaa sekä vammojen ehkäisyyn että niiden hoitoon ja kuntoutukseen. Vammojen tehokas ehkäisy vaatii valmennuksen ja terveydenhuollon moniammatillista yhteistyötä.  

Sairauksien esiintyvyys 

Sairauksien esiintyvyyttä naisjalkapalloilijoilla on tutkittu hyvin vähän. Tutkimuksessamme sairauksien keskimääräinen viikoittainen esiintyvyys oli hieman korkeampi verrattuna aikaisempaan norjalaistutkimukseen (5 % vs. 2 %). Vaikka sairauksien ilmaantuvuus oli suhteellisen korkea, sairaudet aiheuttivat kokonaispoissaolosta vain 30 prosenttia, lopun poissaolon johtuen vammoista.  

Yhteenveto 

Äkilliset vammat ovat merkittävin terveysongelma Kansallisen Liigan naisjalkapalloilijoilla. Määrällisesti naisjalkapalloilijoille sattui eniten reisi- ja nilkkavammoja, mutta suurimman haitan urheilemiselle aiheuttivat polvivammat. Eturistisidevammat yksistään aiheuttivat lähes 30 prosenttia kaikista vammojen aiheuttamista poissaolopäivistä. Näiden vammojen ehkäisyä tulee pyrkiä tehostamaan.  

Tiivistelmä: Mari Leppänen, dosentti, tutkimus- ja kehittämisjohtaja 

Alkuperäisjulkaisu: Mustakoski I, Kurittu E, Vasankari T, Brinck T, Parkkari J, Heinonen O, Leppänen M. Health problems in top-level female football players: a four-season prospective study in the Finnish top football league. Science and Medicine in Football 2025 doi:10.1080/24733938.2025.2524175

Tutkimusta ovat rahoittaneet Valtion tutkimusrahoitus (VTR), Tampereen yliopistollinen sairaala, Pirkanmaan hyvinvointialue (T66584) ja Suomen Palloliitto.  

Artikkelikuva: Canva

Lue myös

FIFA 11+ -vammojen ehkäisyohjelma ehkäisee jalkapalloilijoiden nilkkavammoja

Kuukautiskierron häiriöt ja hormonaalisen ehkäisyn käyttö Kansallisen Liigan jalkapalloilijoilla

Riittääkö, että on vahva?

Jaa: