Tuore systemaattinen katsaus osoittaa, että FIFA 11+ -vammojen ehkäisyohjelma ehkäisee tehokkaasti jalkapalloilijoiden nilkkavammoja.
Nilkkavammat ovat yleisiä jalkapalloilijoiden keskuudessa. Nilkkavammat voivat aiheuttaa poissaoloja harjoittelusta ja otteluista. Nilkkavammat myös uusiutuvat herkästi. FIFA on kehittänyt vammojen ehkäisyohjelmia vähentääkseen jalkapallovammoja, mutta niiden tehokkuutta erityisesti nilkkavammojen osalta ei ole aiemmin arvioitu.
Tulokset
- FIFA 11 ja FIFA 11+: Yhdessä analysoituina FIFA 11- ja FIFA 11+ -ohjelmat vähensivät nilkkavammojen määrää 14 %.
- FIFA 11+ -ohjelma vähensi nilkkavammojen määrää merkittävästi, jopa 32 %.
- FIFA 11 -ohjelma ei ollut tehokas nilkkavammojen vähentämisessä.
Johtopäätökset
FIFA:n vammojen ehkäisyohjelmat, erityisesti FIFA 11+, ovat tehokkaita vähentämään jalkapalloilijoiden nilkkavammoja. FIFA 11+ -ohjelma vähensi nilkkavammojen määrää merkittävästi, jopa 32 %, kun taas FIFA 11 -ohjelma ei ollut yhtä tehokas.
FIFA 11+ -ohjelma sisältää monipuolisia tasapainoa, lihasvoimaa ja koordinaatiota kehittäviä harjoitteita. Ohjelman vanhempi versio FIFA 11 ei ole yhtä laaja ja monipuolinen kuin paranneltu FIFA 11+ -ohjelma.
FIFA 11+ -ohjelman käyttöönottoa osana säännöllistä harjoittelua suositellaan jalkapallovammojen ehkäisemiseksi ja pelaajien turvallisuuden parantamiseksi. Ohjelman on aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu vähentävän jalkapallovammoja noin 39 % ja olevan erityisen tehokas ehkäisemään esimerkiksi polvivammoja (jopa 48 %). Ohjelman tehokkuuden maksimoimiseksi on tärkeää, että harjoitukset suoritetaan säännöllisesti ja ohjatusti, mieluiten koulutettujen ammattilaisten ohjauksessa.
Tutkimusmenetelmät
Systemaattisessa katsauksessa tarkasteltiin satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia (RCT), joissa verrattiin FIFA-ohjelmia (FIFA 11 ja FIFA 11+) tavalliseen joukkueharjoitteluun. Kolme tutkimusta käsitteli paranneltua FIFA 11+ -ohjelmaa ja kaksi tutkimusta alkuperäistä FIFA 11 -ohjelmaa. Tutkimuksiin osallistui 13–40-vuotiaita mies- ja naisjalkapalloilijoita ilman erityisiä tasorajoituksia. Tutkimusten laatua arvioitiin PEDro-asteikolla. Kaikki viisi tutkimusta saivat arvosanan välillä 5–7, mikä tarkoittaa, että niiden laatu oli hyvä tai erinomainen. Alhaisemmat pisteet johtuivat pääasiassa metodologisista rajoituksista, kuten osallistujien ja ohjaajien sokkouttamisen puutteesta.
Yhteenveto on tekoälyn tuottama ja asiantuntijan tarkastama ja muokkaama.
Asiantuntija: Tutkimus- ja kehittämisjohtaja, dosentti Mari Leppänen, Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti
Lähde: Alhazmi M. ym. Effectiveness of FIFA injury prevention programs in reducing ankle injuries among football players: a systematic review. PeerJ 2025. doi:10.7717/peerj.18910
Lue myös
Ei eroa loukkaantumisriskissä tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa
Nivusvammat yleinen ongelma naisten pääsarjatason jalkapallossa