Kylmävesiupotus voi tehostaa kestävyyssuorituskyvyn palautumista, jos palautumisaika suoritusten välillä on lyhyt.
Kovan harjoituksen tai kisasuorituksen jälkeen avantoon tai kylmävesiammeeseen astuminen voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, sillä kylmävesiupotuksen palautumista tehostavista ominaisuuksista on ollut paljon puhetta. On kuitenkin tärkeää huomioida kokonaisuus, kun arvioidaan kylmäpalautumismenetelmien hyötyjä kestävyyslajien urheilijoilla.
Jos suoritusten väliselle palautumiselle on niukasti aikaa, voi kylmävesiupotuksesta olla hyötyä kestävyyssuorituskyvyn palautumiselle. Jos palautumisaikaa on useampi tunti tai enemmän, ei suorituksen jälkeen toteutettu kylmävesiupotus välttämättä tuo lisähyötyjä suorituskyvyn palautumiselle. Erityisen tehokasta kylmän käyttö on silloin, kun ympäristön lämpötila on korkea. Tärkeää on kuitenkin välttää liiallista viilentämistä, sillä se voi vastavuoroisesti heikentää suorituskykyä.
Osa urheilijoista käyttää kylmää toistuvasti harjoitusten jälkeen paremman palautumisen ja kehittymisen toivossa. Kylmävesiupotuksen onkin havaittu tehostavan joitakin kestävyysharjoitteluun liittyviä mekanismeja, kuten uusien mitokondrioiden muodostumiseen johtavia soluvasteita, sekä hiusverisuoniston kehittymistä ja toimintaa, mutta kylmän toistuva käyttö ei ole kuitenkaan merkittävästi vaikuttanut suorituskyvyn kehittymiseen tutkimuksissa.
Yhteenveto
- Kylmävesiupotus voi tehostaa kestävyyssuorituskyvyn palautumista, kun palautumisaika on lyhyt.
- Erityisen tehokasta kylmävesiupotuksen käyttö on kuumassa ympäristössä.
- Toistuvalla käytöllä on havaittu joitain positiivisia soluvasteita, mutta suorituskyvyn kehittymiseen ei ole ollut merkittävää vaikutusta
Tämä uutinen on toteutettu yhteistyössä ympäristöfysiologian ohjelma EP2 Finlandin kanssa. Tutustu EP2 Finland -ohjelman sisältöihin!
Katso myös tietoisku kylmäpalautumismenetelmien käytöstä voimalajien urheilijoilla.