Hyppää sisältöön

Tue suorituskykyä pukeutumalla oikein

Liiallinen kehon lämpötilan nousu tai lasku voidaan nopeasti havaita suorituskyvyn heikkenemisenä. Vaikka ympäristöön vaikuttamisen mahdollisuudet ovat vähäiset, pukeutumisella voidaan vaikuttaa siihen, miten ympäristön olosuhteet koetaan. Ota selvää, mitkä tekijät muut vaikuttavat lämpötasapainoon.

Lämpötasapainon ylläpitäminen tukee suorituskykyä niin kestävyys-, voima- kuin nopeuslajeissakin. Pukeutumisen perusperiaate on selvä: kuumalla pukeudutaan kevyesti ja viileällä lämpimästi. Lämpötasapainoon vaikuttavat myös liikunnan intensiteetti, ilmavirta ja liikkumisnopeus, sade ja kosteus sekä laji ja olosuhteet.

Lämpötasapainoon vaikuttavia tekijöitä

Liikunnan intensiteetti

  • Kovatehoinen liikunta tuottaa enemmän lämpöä ja vähentää vaatetuksen tarvetta, kun taas matalatehoinen liikunta vaatii enemmän eristystä. Esimerkiksi shortsit ja t-paita voivat olla optimaalinen asu vielä +10 °C:ssa kovatehoisen kestävyysharjoituksen aikana.

Ilmavirta ja liikkumisnopeus

  • Tuulen ja liikkeen aiheuttama ilmavirtaus lisäävät lämmön haihtumista, kun ilman lämpötila on ihon lämpötilaa alhaisempi. Tarvittaessa tuulenpitävä vaatetus voi auttaa lämpötasapainon ylläpidossa.

Sade ja kosteus

  • Ihon ja vaatetuksen lämmöneristyskyky heikkenee kastuessaan, mikä voi lisätä merkittävästi lämmönhukkaa viileissä olosuhteissa. Kuivana pysyminen on avainasemassa lämpötasapainon ylläpitämisessä.

Laji ja olosuhteet

  • Lajeissa, joissa nopeudet ovat suuria, kuten hiihdossa ja pyöräilyssä, lämmönpoisto kasvaa suuren ilmavirran vuoksi. Vastaavasti vesilajeissa lämpöä menetetään veden korkean, ilmaan verrattuna noin 25-kertaisen, lämmönjohtavuuden takia.

Huomioi yksilöllisyys

Muista kuitenkin vasteiden yksilöllisyys, sillä esimerkiksi kehon mittasuhteet ja koostumus, fyysinen kunto ja ikä vaikuttavat lopulliseen vasteeseen. Lämpötasapainoon vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen ja oikeanlaiset vaate- ja varustevalinnat auttavat ylläpitämään suorituskykyä ja ehkäisemään lämpötilan tuottamia haittoja suorituskyvylle ja terveydelle.

Katso myös Instagram-tietoisku.

Tämä uutinen on toteutettu yhteistyössä ympäristöfysiologian ohjelma EP2 Finlandin kanssa. Tutustu EP2 Finland -ohjelman sisältöihin!

Artikkelikuva: Canva

Jaa: