Hyppää sisältöön

Vammat yleisiä nuorilla hiihtolajien urheilijoilla

Hiihtolajien urheilijoista 87 prosentilla ilmeni viiden vuoden seurannan aikana äkillinen tai rasitusperäinen vamma. Seurannan aikana sattui jopa 264 vammaa sataa urheilijaa kohden. 

Seurantatutkimukseen osallistui 190 ruotsalaisen urheilulukion hiihtolinjalla opiskelevaa 15–19-vuotiasta nuorta vuodesta 2013 vuoteen 2018. Mukana hiihtolajeista olivat alppihiihto, maastohiihto, skicross ja kumparelasku. 

Keskeiset tulokset

Hiihtolajien urheilijoista 87 prosentilla ilmeni viiden vuoden seurannan aikana äkillinen tai rasitusperäinen vamma. Seurannan aikana sattui yhteensä 502 vammaa. Vammojen ilmaantuvuus oli 264 vammaa sataa urheilijaa kohden. 

Vammoja sattui merkittävästi enemmän ensimmäisenä lukiovuotena myöhempiin vuosiin nähden. Suurin osa kaikista vammoista sattui harjoituksissa. Kumparelaskijoilla oli eniten vammoja ja maastohiihtäjillä vähiten. 

Polvivammat olivat kaikista vammoista yleisimpiä kaikissa muissa lajeissa paitsi maastohiihdossa, jossa säären, pohkeen ja akillesjänteen alueen vammat olivat yleisimpiä. Äkillisistä vammoista yleisimpiä olivat polvivammat ja niiden jälkeen pään ja jalkaterän vammat. Kumparelaskijoille sattui enemmän äkillisiä vammoja kuin muiden lajien urheilijoille. 

Rasitusvammoista yleisimpiä olivat alaselän, polven sekä säären, pohkeen ja akillesjänteen alueen vammat. Rasitusvammoja sattui enemmän kesän harjoituskauden aikana ja akuutteja vammoja enemmän talven kilpailukauden aikana. Maastohiihtäjillä esiintyi enemmän rasitusvammoja kuin muiden lajien urheilijoilla. 

Urheilijoista 57 % oli miehiä ja 43 % naisia. Sukupuolten välillä ei ollut eroa vammojen määrässä. Naisilla oli kuitenkin miehiä enemmän rasitusvammoja ja miehet olivat alttiimpia äkillisille vammoille. 

Epäspesifi alaselkäkipu, aivotärähdys ja polven vääntövammat olivat yleisimpiä diagnooseja kaikki lajit mukaan lukien. Skicrossissa aivotärähdys oli diagnooseista yleisin. Kumparelaskussa ilmeni sen sijaan enemmän hyppääjän polvi -diagnooseja ja maastohiihdossa enemmän säären lihasaitio-oireyhtymän diagnooseja kuin muissa hiihtolajeissa.

Tutkimuksen tausta

Tutkimuksessa selvitettiin vammojen ilmaantuvuutta ja vammojen tyyppiä, -kestoa, -sijaintia ja diagnooseja. Vammoja tarkasteltiin ympärivuotisesti sekä harjoitus- että kilpailukaudella. Vammatietoja verrattiin hiihtolajien, sukupuolten ja lukion vuosikurssien välillä. 

Urheilulukion fysioterapeutti keräsi urheilijoiden taustatiedot ja tiedot vammoista ensimmäisen käynnin yhteydessä. Kuvantamistutkimuksia tehtiin tarvittaessa.  

Tulosten luotettavuus ja merkitys

Tästä tutkimuksesta saatava tieto on merkittävää hiihtolajien nuorten urheilijoiden vammojen ehkäisyn kehittämisen kannalta.   

Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty pääosin alppi- ja maastohiihtäjille kilpailukaudella sattuneisiin vammoihin. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin nuoria urheilijoita ja edellä mainittujen lajien lisäksi skicross-hiihtäjiä ja kumparelaskijoita, sekä kilpailu- että harjoituskaudella. Seuranta-asetelman ansiosta tähän tutkimukseen ei liity muistamisharhan riskiä ja fysioterapeutin suorittaman tutkimuksen vuoksi tietoa vammatyypistä voidaan pitää luotettavana.  

Tutkimuksessa ei kerätty tietoa siitä, että kuinka pitkä harjoitustauko tai mukautettu harjoittelu kuhunkin vammaan liittyi. On myös mahdollista, että kaikkia harjoittelua haittaavia vammoja ei raportoitu fysioterapeutille. Tutkimus toteutettiin vain yhdessä lukiossa, mikä rajoittaa tulosten yleistettävyyttä.  

Hiihtolukiota käyville nuorille urheilijoille sattui merkittävä määrä vammoja ja ensimmäisen vuoden opiskelijat olivat kaikkein alttiimpia vammoille. Tutkimuksen perusteella nuorille hiihtolajien urheilijoille voidaan suositella ympärivuotista vammaseurantaa. Urheilijoiden kanssa työskentelevien ammattilaisten tulee olla tietoisia eri hiihtolajien tyyppivammoista ja vammariskistä kauden ja urheilu-uran eri vaiheissa, sekä pyrkiä löytämään keinoja vammojen ehkäisyyn.

Tiivistelmän laatijat: Veronika Virtapohja, sh, Terve urheilija -ohjelma, Tampereen urheilulääkäriasema – Kerttu Toivo, EL, LT, Tampereen urheilulääkäriasema

Tutkimusartikkelin tiedot: 
Lindman I, Baranto A, Agnvall C, Abrahamson J. High Incidence of Injuries Among Adolescent Elite Skiers – A 5-Year Cohort Study. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. October 29, 2024. doi.org/10.1111/sms.14752

Lue myös

Harjoitteita urheiluvammojen ehkäisyyn

Hiilihydraatit tukevat nuorten naishiihtäjien suorituskykyä

Jaa: