Hyppää sisältöön

Infograafi: Urheilijan painonpudotus

Tammikuussa moni aloittaa painonpudotuksen. Urheilijan on kuitenkin hyvä muistaa, että painon pudottamiseen liittyvä suhteellinen energiavaje pitkään jatkuesssaan

  • laskee suorituskykyä ja heikentää palautumista
  • altistaa ylikuormittumiselle ja loukkaantumisille.

Urheilijan ei kannata ryhtyä painonpudotukseen, ellei tarve painonpudotukselle ole perusteltua eikä sitä ole harkittu yhdessä urheilijan taustajoukkojen kanssa (mm. valmentaja, ravitsemusasiantuntija, urheilulääkäri).

Infograafi, jossa kerrotaan urheilijan painonpudotuksesta. Ennen kuin aloitat, varmista, onko painonpudotukselle perusteltu syy ja onko painonpudotus suunniteltu yhdessä valmennustiimin kanssa. Suunnittele huolella: Pohdi, mihin vaiheeseen kautta painonpudotus parhaiten sopii. Varmista tasainen ateriarytmi ja riittävä energiansaanti. Älä kiirehdi: Sopiva painonpudotustahti on n. 0,2-0,5 kg/vko. Huomioi harjoittelu: Maltillisessakin painonpudotuksessa on aina kuormittumisen riski. Varmista hiilihdraatin saanti: Pyri pitämään hiilihydraattien saanti mahdollisimman optimaalisena. Tämä tukee suorituskykyä ja palautumista.

Infograafi (pdf)

Lisätietoa urheilijan painonhallinnasta löydät täältä.

Asiantuntija: Anna Ojala, ETM

Tietoa urheilijoiden syömishäiriöistä löytyy myös Oman elämänsä urheilija -projektin sivuilta:

“Syömishäiriökeskus käynnisti 2020 alussa urheilijoiden häiriintyneen syömisen ja syömishäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi ja niiden hoitomallin kehittämiseksi Oman Elämänsä Urheilija -projektin. Projektilla halutaan myös lisätä syömishäiriötietämystä urheiluyhteisöissä ja poistaa syömishäiriöihin liittyvää stigmaa, jotta niistä voitaisiin tulevaisuudessa puhua avoimemmin ja hoitoa tarvitsevat pääsivät nopeammin hoidon piiriin.”

Jaa: