Hyppää sisältöön

Urheilijan sydän – Millaisia muutoksia harjoittelu aikaansaa sydämessä?

Urheiluharjoittelu voi näkyä muutoksina sydämen rakenteessa ja toiminnassa. Nämä muutokset ovat urheilijoille normaaleja ja niitä esiintyy 70 %:lla urheilijoista.

Muutokset sydämessä vaihtelevat kuormituksen tyypistä ja yksilöllisistä tekijöistä riippuen. Kestävyysharjoittelu aiheuttaa tyypillisesti sydämen eteisten ja kammioiden tilavuuden suurentumista. Voimatyyppinen harjoittelu voi sen sijaan johtaa sydämen seinämien paksuuntumiseen painekuormituksen seurauksena. Useissa urheilulajeissa esiintyy kuitenkin sekä kestävyys- että voimatyyppistä kuormitusta, joten molempia näistä muutoksista voi esiintyä samanaikaisesti. Urheilumuodon lisäksi myös ikä, sukupuoli, etninen tausta ja urheilu-uran kesto vaikuttavat muutosten syntyyn.

Muutoksia sydämen toiminnassa voidaan tarkastella sydänfilmin (EKG) avulla. Urheilijoille tyypillisimpiä toiminnallisia EKG-muutoksia ovat sydämen harvalyöntisyys ja pidentynyt aikaväli sähköimpulssin etenemisessä sydämen eteisistä kammioiden puolelle. Näille muutoksille ei tarvitse tehdä mitään ja urheilija on usein oireeton.

Infograafi urheilun vaikutuksista sydämen raketneeseen ja toimintaan. Sisältö tekstissä.

Infograafi urheilijalle normaaleista muutoksista sydämen rakenteessa ja toiminnassa

Sairauksien erottaminen normaaleista muutoksista

Urheilijalle tyypilliset muutokset tulisi kuitenkin erottaa sydänsairauksista, kuten sydänlihaksen sairaudesta, sydänlihastulehduksesta tai sydämen sähköisen järjestelmän häiriöstä. Siksi jotkin urheilijan tuntemukset ja EKG-muutokset vaativat jatkoselvittelyä.

Milloin lääkäriin?

Urheilijan tulee hakeutua tarkempiin tutkimuksiin, mikäli hänellä ilmenee jokin tai joitakin seuraavista oireista:

  • rasitukseen liittyvä huimaus tai tajunnan menetys
  • selittämätön suorituskyvyn lasku, rintakipu tai hengenahdistus
  • tykytystuntemukset tai runsas lisälyöntisyys.

Urheilijan terveystarkastus

Urheilijan terveystarkastus on urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta tehtävä tutkimus tavoitteellisesti harjoitteleville urheilijoille. Urheilijan terveystarkastuksessa otetaan EKG, jonka tulkitsee lääkäri. EKG-muutokset todetaankin oireettomilla urheilijoilla usein terveystarkastusten yhteydessä. Terveystarkastuksessa lääkäri arvioi taustatietojen ja EKG:n perusteella mahdollisen jatkoselvittelyn tarpeen. Lisäksi terveystarkastuksen yhteydessä terveenä otettu EKG toimii vertailufilminä, jos urheilijalla epäillään myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi sydänlihastulehdusta.

Lue lisää urheilijan terveystarkastuksesta

Katso myös koulutusmateriaalit urheilijan sydämestä:

Vanninen S. Liikunnan ja urheilun aiheuttamat sydänmuutokset – Mikä on vielä normaalia? – Milloin lääkäriin? Varalan Urheiluopisto -seminaari 5.3.2013.

Hyödyllistä luettavaa

Nikus K & Parikka P. Aikuisurheilijan EKG-muutokset. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2021;137(4):411-419.

Asiantuntijat: Olli Kattilakoski, LL – Kerttu Toivo, LL – Jari Parkkari, EL, LT

Jaa: