Hyppää sisältöön

Uusi tutkimus: Liikunta- ja urheiluharrastukseen osallistuminen lapsuudesta alkaen edistää luuston terveyttä

Lapsuus ja nuoruus on voimakkainta luuston kehittymisen aikaa. Luuston vahvistaminen lapsuudessa ja nuoruudessa on tärkeä tekijä luuston terveyden ylläpitämisen kannalta myöhemmällä iällä. Tämä selviää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Terve luusto tarvitsee kuormittavaa liikuntaa. Lähes 90 % luuston massasta kertyy 18 ikävuoteen mennessä. Lasten ja nuorten liikkumissuosituksen mukaan 7–17-vuotiaiden tulisi tehdä luustoa vahvistavia harjoitteita vähintään kolmena päivänä viikossa.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa seurattiin alakouluikäisten lasten liikuntaa, paikoillaanoloa, ruutuaikaa, unen määrää, luuston mineraalipitoisuutta ja lihasmassaa kahdeksan vuoden ajan. Ensimmäiset mittaukset toteutettiin 6–9-vuotiaille lapsille (n=478). Seurantamittaukset toteutettiin kahden vuoden ja kahdeksan vuoden jälkeen, kun lapset olivat 9–11- (n=384) ja 15–17-vuotiaita (n=222).

Keskeiset tulokset

Liikunta- ja urheiluharrastukseen osallistuminen lapsuudesta alkaen oli yhteydessä suurempaan luun mineraalipitoisuuteen nuoruudessa. Luuston mineraalipitoisuus oli suurempi erityisesti niillä henkilöillä, jotka osallistuivat useammin ohjattuun liikunta- ja urheiluharrastukseen koko seurannan ajan. Lisäksi runsaampi ja jatkuva liikunta- ja urheiluharrastaminen oli yhteydessä suurempaan lihasmassan määrään nuoruudessa.

Reippaalla ja rasittavalla liikkumisella oli positiivinen yhteys luuston terveyteen ja lihasmassan määrään, mutta liikunta- ja urheiluharrastuksen yhteydet olivat selkeämpiä, yhtenäisempiä ja voimakkaampia.

Paikallaanolo, ruutuaika tai uni ei juurikaan vaikuttanut luun mineraalipitoisuuden tai lihasmassan määrän vaihteluun.

Mekaanisesti kuormittava liikkuminen tärkeää

Luuston kehittymisen kannalta on tärkeää, että luustoa kuormitetaan mekaanisesti ja monipuolisesti. Hyppyjen, loikkien, työntämisten, vetämisten, suunnanmuutosten ja voimaharjoittelun tulisi olla osa lasten ja nuorten liikkumista.

Reippaan ja rasittavan liikkumisen lisääminen tuottaa useita terveyshyötyjä, mutta se ei välttämättä riitä luuston terveyden edistämiseksi. Tämän vuoksi luustoa kuormittavaa ja lihasmassaa kehittävää liikkumista tulisi tarjota lapsille ja nuorille liikkumisen suositusten mukaisesti, minkä lisäksi luustoa voi kuormittaa monipuolisesti myös vapaa-ajan liikkumisen yhteydessä.

Lue myös HaapalaLABin alkuperäinen uutinen aiheesta.

Lähde: Skinner AM, Barker AR, Moore SA, Soininen S, Haapala EA, Väistö J, Westage K, Brage S, Lakka TA, Vlachopoulos D. Cross-sectional and longitudinal associations between the 24-hour movement behaviours, including muscle and bone strengthening activity, with bone and lean mass from childhood to adolescence. BMC Public Health 2024;24:227.

Jaa: