Hyppää sisältöön

Uusi tutkimus: Pudotushypyn alastulotekniikalla ei ole yhteyttä polvi- ja nilkkavammoihin

Tuoreen tutkimusraportin mukaan heikentynyt polven hallinta yhden ja kahden jalan pudotushyppyjen alastulossa ei ennusta tulevia polvi- ja nilkkavammoja.

Tampereen Urheilulääkäriaseman Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimusprojektissa selvitettiin alaraajavammojen riskitekijöitä nuorilla palloilulajien urheilijoilla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 364 nuorta salibandyn ja koripallon pelaajaa (187 poikaa, 177 tyttöä, ikä 12–21 v.)

Urheilijat tekivät tutkimuksen aluksi yhden ja kahden jalan pudotushyppytestit, jotka kuvattiin edestä tavallisella videokameralla. Videokuvasta analysoitiin myöhemmin polven valguskulma. Pelaajille sattuneita vammoja sekä harjoittelu- ja pelimääriä seurattiin keskimäärin 17 kuukauden ajan. Seurannan aikana pojille sattui 6 polvi- ja 36 nilkkavammaa, tytöille 28 polvi- ja 41 nilkkavammaa.

Yhden jalan pudotushyppy

Tutkimuksessa havaittiin, että polven valgus (sisäänpäin kääntyminen) pudotushyppyjen alastulossa ei ollut yhteydessä äkillisiin ilman kontaktia syntyviin polvi- tai nilkkavammoihin nuorilla salibandyn ja koripallon pelaajilla. Tämänkään tutkimuksen mukaan pudotushyppytesteillä ei siis voida ennustaa, kuka urheilija saa vamman ja kuka ei. Sen sijaan pudotushyppytestejä on mahdollista käyttää liikehallinnan ja suoritustekniikan arviointiin sekä kehittymisen seurantaan esimerkiksi liikehallintaharjoittelun aikana tai vammojen kuntoutuksessa.

Alkuperäisjulkaisu: Räisänen A., Kulmala T., Parkkari, J., Vasankari T., Kannus, P., Krosshaug, T., Kujala U.M., Heinonen A., Vesanto J., Pasanen, K. (2020), No Relationship Between Lower Extremity Alignment During Unilateral and Bilateral Drop Jumps and the Risk of Knee or Ankle Injury: A Prospective Study. J Orthop Sports Phys Ther, Epub 9 Apr 2020. doi:10.2519/jospt.2020.9247.

Jaa: