Hyppää sisältöön

Uusi vuosi tuo muutoksia urheilussa kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon

Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon tärkein muutos vuodelle 2022 koskee kilpailun aikana kiellettyjä glukokortikoideja eli kortisonivalmisteita.

Vuoden 2022 alusta lähtien glukokortikoidit eli kortisonivalmisteet ovat kiellettyjä kilpailun aikana suun kautta, suun limakalvoille tai peräsuoleen annosteltuina. Aiemmasta poiketen ne ovat kiellettyjä myös injektioina pistokohdasta riippumatta. Kortisonivalmisteet kuuluvat S9. -ryhmään Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa.

Mikä muuttuu?

  • Kaikki glukortikoidipistokset ovat pistospaikasta riippumatta (myös paikalliset injektiot) kiellettyjä kilpailun aikana.
  • Glukokortikoidien kilpailujen aikana kiellettyjen annostelumuotojen käyttöön liittyvä varoaika sekä erivapausmenettelyt tulee huomioida.
  • Yleisimpien suun kautta otettavien tablettimuotoisten glukokortikoidien varoaika lyhenee seitsemästä vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen.
  • Astman hoidossa yleisesti käytettävän inhaloitavan salbutamolin (keuhkoputkia avaavat β2-agonistit) sallittu annos muuttuu.

Huomioi itsehoitovalmisteet!

Glukokortikoidit ovat kiellettyjä myös suun limakalvolle ja peräsuoleen annosteltuina. Glukokortikoideja on mm. peräpukamien itsehoitovalmisteissa.

Katso tarkat ohjeet ja varoajat Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) uutisesta.

Infograafi kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilussa. Tärkeimmät muutokset vuodelle 2022. Sisältö kerrotaan tekstissä.

Infograafi (pdf)

Mietityttääkö jonkin valmisteen sallittavuus? Tarkista KAMU-lääkehausta.

Jaa: