Hyppää sisältöön

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa

Jopa kolmasosa lasten jalkapallossa sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla, selviää LL Matias Hilskan väitöstutkimuksessa. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Lasten ja nuorten vapaamuotoinen fyysinen aktiivisuus vapaa-ajalla on vähentynyt ja liikunnan harrastamisen painopiste on siirtynyt organisoituun toimintaan urheiluseuraympäristössä. Samalla liikuntavammojen määrä lasten ja nuorten keskuudessa on kasvanut.

LL Matias Hilskan väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli kerryttää lisätietoa äkillisten liikuntavammojen ilmaantuvuudesta lasten ja nuorten jalkapallossa sekä tutkia vammojen ehkäisyyn suunnitellun hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn tehokkuutta ja käytettävyyttä äkillisten alaraajavammojen ja alaraajojen rasitusvammojen ehkäisyssä.

Väitöstutkimus on osa valtakunnallista UKK-instituutin ja Tampereen urheilulääkäriaseman Terve Futaaja -tutkimushanketta, joka toteutettiin Suomen Palloliiton Sami Hyypiä Akatemian jalkapalloseurojen parissa vuosina 2014–2015. Tutkimusjoukko koostui 1409:stä 9–14-vuotiaista pelaajasta.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikuntavammat ovat varsin yleisiä lasten jalkapallossa: jopa 40 prosentille tutkittavista pelaajista sattui äkillinen liikuntavamma viiden kuukauden seurantajakson aikana, mikä vastaa noin seitsemää vammaa tuhatta jalkapallon harjoitus- ja pelituntia kohden. Yleisimmin vammat sattuivat nilkkaan, polveen ja reiteen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tytöt olivat melkein kaksinkertaisessa riskissä nilkkavammoille verrattuna poikiin.

Aktivoivan alkuverryttelyn todettiin vähentävän äkillisten ilman kontaktia sattuvien alaraajavammojen määrää 33 prosenttia kontrolliryhmään verrattuna. Hyvin harjoitteluun sitoutuneissa joukkueissa, joissa harjoitusohjelmaa tehtiin 2–3 kertaa viikossa, alkuverryttelyohjelma osoittautui vielä tehokkaammaksi.

– Joka kolmas ellei jopa puolet ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista on siis ehkäistävissä laadukkaan harjoittelun keinoin, Hilska toteaa Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Sen sijaan alaraajojen rasitusvammojen esiintyvyyteen alkuverryttelyohjelmalla ei todettu olevan vaikutusta.

– Jatkossa on tärkeä selvittää, miten voisimme ehkäistä rasitusvammojen esiintymistä, sillä jokaisena seurantaviikkona jopa yksi kymmenestä lapsesta kärsi rasitusvamman oireista. Aktivoiva alkuverryttely ei tässä tutkimuksessa näyttänyt vaikuttavan rasitusvammojen esiintyvyyteen, joten keinoja tulee etsiä muualta. Avainasemassa on harjoittelun kokonaiskuormituksen suunnitelmallisuus ja hallinta.

Tutkimuksessa käytetty alkuverryttelyohjelma on saatavilla Lämmittelyt ja jäähdyttelyt -osiossa.

Lääketieteen lisensiaatti Matias Hilskan liikuntalääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Prevention of Lower Extremity Injuries in Children’s Football tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa lauantaina 2.7.2022 klo 12 auditorio Kaupinkoivussa UKK-instituutissa, Kaupinpuistonkatu 1.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2477-3

Lähde: Tampereen yliopiston tiedote

Jaa: