Hyppää sisältöön

Väitöstutkimus: Selkäkivut häiritsevät nuorten urheilun harrastamista

Selkäkivut ovat yleisiä jo nuorilla riippumatta siitä osallistuvatko he urheiluseuratoimintaan vai eivät. Nuorista koripallon ja salibandyn pelaajista joka toinen on kokenut selkäkipuja edellisen vuoden aikana ja joka kahdeksannella pelaajalla selkäkivut häiritsevät merkittävästi harrastamista.

Terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Marleena Rossin 11.9.2020 tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin selkäkipujen yleisyyttä urheiluseuratoimintaan osallistuvilla ja ei-osallistuvilla nuorilla. Lisäksi tutkittiin harjoituksista ja peleistä poissaoloja aiheuttaneiden selkäkipujen yleisyyttä ja riskitekijöitä nuorilla koripallon ja salibandyn pelaajilla.

– Tutkimuksessa havaittiin, että urheiluseurassa liikkuvilla pojilla oli enemmän alaselkäkipuja kuin pojilla, jotka eivät harrastaneet seurassa. Toisaalta urheiluseuratoimintaan osallistuvat tytöt ja pojat raportoivat vähemmän niska-hartiaseudun kipuja, Rossi kertoo.

Todennäköisyys raportoida myös muita tuki- ja liikuntaelinkipuja oli suurempi nuorilla, joilla oli selkäkipuja.

– Kun seurasimme nuoria koripallon ja salibandyn pelaajia 1­­–3 vuotta, huomasimme, että useimmiten pelaajien selkäkivut alkavat vähitellen ja pääsääntöisesti kivut kohdistuvat alaselän alueelle, toteaa Rossi.

Selkäkivut häiritsevät urheilua

Keskimäärin poissaolo harjoituksista selkäkipujen takia nuorilla palloilulajien urheilijoilla kesti kaksi viikkoa. Lisäksi useampi kuin joka kolmas vähitellen alkaneista selkäkivuista esti normaaliin harjoitteluun osallistumista jopa yli 29 päivän ajan.

Etenkin koripalloon liittyy paljon hyppyjä ja alastuloja, mutta yhteyttä alastulon aiheuttaman iskun ja selkäkipujen välillä ei löydetty. Tutkimuksessa ei myöskään havaittu, että lonkankoukistajien tai takareisien heikompi lihasvenyvyys tai yleinen nivelten yliliikkuvuus lisäisi riskiä selkäkivuille näillä nuorilla urheilijoilla.

Heikko lonkan hallinta yhteydessä alaselkäkipuihin

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että lonkan liikkeen hallinta yhden jalan alastuloissa altistaa alaselkäkivuille, vaikka lonkan lihasten lihasvoima ei näyttäytynytkään selkäkipujen riskitekijänä.

Selkäkipu yleinen vaiva nuorilla urheilijoilla

Tämä tutkimus vahvistaa, että selkäkivut ovat yleisiä myös liikuntaa harrastavilla nuorilla. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että salibandy ja koripallo eivät altista selkäkivuille merkittävästi muuta väestöä enempää. Nuorilla urheilijoilla esiintyvät selkäkivut häiritsevät kuitenkin harrastamista huomattavasti.

– Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että liikuntavammat ja selkäkivut vaikuttavat nuoren urheilijan suoristuskykyyn ja mielialaan. Lisäksi huomattavassa osassa alaselkäkivuista on kyse toistuvasta vaivasta. Jatkossa olisi erityisen tärkeää tunnistaa ne nuoret urheilijat, joilla on suurempi riski toimintakykyä alentaviin ja liikkumista vähentäviin pitkittyviin selkäkipuihin, Rossi sanoo.

Marleena Rossi, valokuva.
Marleena Rossi

TtM Marleena Rossin fysioterapian väitöskirjan “Back Pain in Youth – Occurrence and Risk Factors” tarkastustilaisuus on perjantaina 11.9. klo 12 Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii professori Martin Hägglund (Linköping University, Ruotsi) ja kustoksena professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Väitöstä voi seurata Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla.

Väitöskirja on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa.

Väitöskirja-aineisto koostuu Tampereen Urheilulääkäriaseman Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimushankkeen sekä Jyväskylän yliopiston, UKK-instituutin ja kansallisten liikuntalääketieteen keskusten Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimuksen aineistoista.

Lue lisää nuorten urheilijoiden selkäkivusta ja ennaltaehkäisystä Selkä-osiosta.

Lähde: Jyväskylän yliopiston väitösuutinen

Jaa: