ARKISTOON

Valmentajaklinikka taidon oppimisen äärellä

Terve Urheilija -ohjelma oli mukana viimeisimmällä Suomen Valmentajien, HLU:n ja Tampereen Urheiluakatemian järjestämällä Valmentajaklinikalla. Varalan urheiluopistolla 12.11.2011 järjestetyssä koulutuksessa oli teemana tällä kertaa taidon, toiminnallisuuden ja kehonhallinnan merkitys urheilussa.

Taidon oppimisesta ja opettamisesta luennoimassa oli Sami Kalaja, jolla käytännön kokemusta löytyy sekä liikunnanopettajana että valmentajana. Kalaja korosti esityksessään sitä, että taitoelementtien harjoittamisen tulisi sisältyä kaikkeen tekemiseen, ei pelkästään varsinaisiin taito- ja tekniikkaharjoituksiin. Ajan maksimoimiseksi esimerkiksi alkulämmittelyt kannattaa hyödyntää erilaisten liikehallinta-, havaitsemis- ja päätöksentekotaitojen harjoittelussa.

Kalaja muistutti valmentajia myös siitä, että virheet ovat taitojen oppimisen edellytys, eikä niitä pidä kaikin keinoin välttää. Täsmälleen oikein tehtyjen suoritusten lisäksi urheilijoiden kannattaa harjoituksissa tehdä tietoisesti erilaisia suorituksia. Urheilija, jolla on käytössään useita liikemalleja, voi tiukassakin paikassa valita lopputuloksen kannalta toimivimman mallin.

Puolentoista tunnin mittaisen luennon aikana Kalaja sai viitisenkymmentä kuulijaa miettimään, kuinka monipuolisesti urheilijan taitoja voisikaan kehittää. Useiden lajiesimerkkien avulla hän havainnollisti muun muassa siirtovaikutuksen ja harjoitteiden vaihtelun merkitystä taitojen oppimisessa. Luennon lopuksi hän listasi neljä taitoharjoittelun prinsiippiä:

  1. Harjoittelun määrä pitää olla riittävä.
  2. Harjoittelun tulee olla monipuolista ja vaihtelevaa.
  3. Oppimisen eteen pitää nähdä vaivaa.
  4. Harjoittelu on tehokkainta, kun se on hauskaa.

 Irja Lahtinen, ft / Terve Urheilija -ohjelma

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018