ARKISTOON

Lasten liikuntataitojen heikentyminen lisää urheiluvammoja

Lasten urheiluvammat lisääntyvät, kun yleiset liikuntataidot heikentyvät, sanoo UKK-instituutin ylilääkäri ja Terve Urheilija -ohjelman johtaja Jari Parkkari Helsingin Sanomissa. Lasten yleisliikuntataidoissa on puutteita, kun pihaleikit ja kiipeileminen ovat vähentyneet. Urheiluseurojen ohjatut harjoitukset eivät pysty paikkaamaan arkisen, omaehtoisen liikkumisen vähenemistä.

Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain hoitokuluja tuhansista urheiluvammoista, joita lapset ovat saaneet urheiluseurojen ohjatuissa harjoituksissa, vapaa-ajan liikuntaleikeissä tai koulujen liikuntatunneilla. Eniten ja vakavimpia vammoja sattui urheiluseuran harjoituksissa, vähiten koululiikunnassa. Eniten vammoja tulee lajeissa, joita myös harrastetaan eniten. Urheiluseuroissa harrastavien poikien suosikkeja ovat jalkapallo, jääkiekko ja salibandy. Tyttöjen suosikit urheiluseuroissa ovat ratsastus, tanssi ja jalkapallo.

Vakuutusyhtöiden tuntuma on, että korvattavien urheiluvammojen määrä on tasaisessa kasvussa. Osasyinä vakuutusyhtiöiden kasvaneisiin korvaussummiin ovat se, että vakuutuksia otetaan aiempaa enemmän ja toisaalta se, että lasten liikuntaharrastus on yleistynyt. Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan jo useampi kuin yhdeksän kymmenestä 3–18-vuotiaasta harrastaa liikuntaa. Useampi kuin joka kolmas lapsi on mukana urheiluseurojen toiminnassa.

Lue 19.9. julkaistu kirjoitus "Joka neljäs urheileva lapsi saa liikuntavamman" ja siihen liittyvä listaus "Näin lapsi välttää urheiluvammat" Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018